A
legtöbb folyóvízi horgásznak, aki a békés halak nyomában jár
szinte kivétel nélkül, a jól küzdő testes márna számít fő
célhalnak. Nem tagadom, én is legtöbbször a marcik megfogásának
hihetetlen élménye miatt járok le a vén folyó kövezéseire.
Azonban vannak olyan napok, amikor egy pörgős, sok halat adó peca
főszereplői nem a bajszosok, hanem a Duna válatozatos fehér hal
állománya. Gyakran a csupán fél tenyérnyi méretű pikkelyesek
sokasága teszi felejthetetlenné számunkra azt a néhány órát,
amit a vízparton tölthetünk.
Híre-hamva sincs a reggeli viharnak...
A
Dunai pecáim többségén számomra nélkülözhetetlen a bekevert
etetőanyagban, a különböző főtt magvak megléte. 3 kg natúr
kajához mindig teszek hozzá legalább 1 kg kukoricából, búzából
és kendermagból álló mixet, ez agyaggal és némi
ragasztóanyaggal kiváló elegyet alkotva csalogatja a halakat az
etetésre. Márnázás közben számtalan úgynevezett járulékos
hal jelentkezhet/ jelentkezik a magvas etetésen, ezek többnyire
dévérek, jászok, paducok. Ha nem kívánatosak és koncentráltan
bajszosokra szeretnénk horgászni, akkor azért a nagyobb horog,
nagyobb csali hamar megszelektálja őket. Viszont ha nem esznek a
marcik, akkor egy igen változatos és szórakoztató pecában lehet
részünk,
amiről a Duna varázslatos keszeg állománya
gondoskodik.
A bekeverésre váró anyagok...
Ahogyan
már írtam, legtöbbször csak kis százalékban tartalmaz magokat a
bekevert csalogató anyag viszont régóta foglalkoztatja a
fantáziámat, hogy milyen lehet, egy csak és kizárólag szemes
takarmányból álló fix etetéses folyóvízi peca. Ezért úgy
döntöttem, kipróbálom, hogy fő alkotó elemként jelenjen meg a
keverékben. Csupán azt kell megoldani, hogy a főtt kukorica és a
búzaszemek egy helyre érkezzenek, a meder aljára valamint hogy
némiképp ellenálljanak a folyó erejének és lehetőleg lassanm
apránként oldódjanak ki az agyag öleléséből.
A
horgászatot megelőző napon, 5 kg száraz, öreg kukorica és búza
kerül otthon a fazékba, amit enyhén sós vízben, közel héj
pattanásig főzök, a végén pedig sajt aromával gazdagon
meglocsolva, pincében tárolok az reggeli indulásig.
A
másnap kora hajnali indulást lehetőségét sajnos elmosta, a most
már júliusi hónapokra jellemző özönvíz szerű eső, de a kora
délelötti órákra valamelyest kitisztult az ég, megkezdődhetett
a horgászat.
A
főzést követően annyi nedvességet szívnak magukba a magvak,
hogy a végén közel 10 kg lett az összsúlyuk! Ebből a
mennyiségből elkülönítek közel 1 kg-ot, későbbi
felhasználásra. A fennmaradó nagyobb részhez pedig tetemes
mennyiségű, egész pontosan 8 kg löszös agyagot keverek hozzá,
így egy jól formázható masszát kapok, amiből nagyszerűen ki
lehetett formázni a tenyérnyi nagyságúnál valamivel nagyobb
lapított gombócokat. A meder viszonylagos egyenletessége és az
erős sodrás indokolja, hogy ezt a formát válasszam hiszen így az
aljaztra érkező nehéz lapos gombócokat nem görgeti el a víz,
szinte biztosan az adott helyen maradnak.
Ha
az etetés helye fix, akkor nagyon fontos, hogy a végszerelékünket
is mindig oda juttassuk és legfőképp rajta is tudjuk tartani azon.
A
szerelék megkötése után mindkét madzagot 15 m-re kihúzva
akasztom ki a zsinór klipszbe, körülbelül ilyen távra terveztem
az etetés vonalának kialakítását.
Ezt
követően ajánlott néhány próba dobást eszközölni, hogy
akad-e a kiszemelt rész és ami legalább ilyen fontos, hogy megáll-e
a mára választott 100 g-os tányér ólommal a kívánt helyen. A
táv akadó mentesnek bizonyul viszont a szerelék ha csak szép
lassan is, de folyamatos mozgásban van, jól jelzi ezt a spiccek
folyamatos bologató mozgása. Nagyobb ólom híján, előkerültek a
4-5 oz kosarak, amik tüskéit lefelé hajtva könnyedén orvosolható
a probléma, ezután biztosan állják a sodrás erejét.
Jól álltták a folyó erejét az 5 oz kosarak...
Jöhetett
a beetetés...
A
dobást követően, a kosár becsapodása által keltett hullámok
egy ideig jól mutatják hová is kell dobni, a már előre
megformázott alapozásra szánt „agyag lángosokat”.
A
meglévő anyag felének betermelését követően már van egy
biztos alapunk, ami talán rövid idő elteltével meghozza az első
halakat számunkra, persze csak akkor ha van hal a környéken.
A Dunai agyaglángos...
Ha
nincsen, akkor ide kell csalogatni őket!
Az
első néhány perc eseménytelenül telik, néhány géb veszi fel
csupán a 3 szem csontit, egyéb halnak nyoma sincs a környéken
egyelőre.
Jöhet
a B terv.
Megbontok
egy zacskó folyóvízi etetőanyagot és némi agyaggal csak annyira
keverem tapadósra, hogy a korábban elkülönített magokat, a nagy
U alakú kosár közepébe töltve kétoldalról le tudjam zárni.
Csupán addig kell, hogy bent tartsa a kosárba őket, míg az a
fenékre nem ér, az ott kiáramló darabkákat elviszi a víz és ha
rövid időn belül, akár percenként megismételjük a
mozdulatsort, akkor egy etetési sávot hozunk létre, amire a halak
rátalálva, nagyobb távolságról is a fix etetésünkre
csalhatóak.
Szép
lassan beérni látszik a dolog, fokozatosan eltűnnek a géb kapások
és egyre több fehér hal jelenik meg az általunk létrehozott
„magszőnyegen”, tenyeresnél is kisebb szilvák és
bagolykeszegek rázzák a spiccet. Lefinomított szerelékkel kezdem
a pecát, 16-os előkére, 14-es gamakatsu horogot kötök, így nem
csoda, hogy ilyen méretű halak is tiszteletüket teszik. A
finomítást kezdetben azért gondoltam indokoltnak, mert az
egyébként éppen kristálytiszta, átlátszó és ha szép lassan
is, de folyamatosan apadó vízben igencsak finnyásak szoktak lenni
őkelmék. Bárki bármit gondol arról, hogy a márna mennyire buta
valamint hogy a szerelék erősségére nem érzékeny hal, néha
csak és kizárólag ilyen finom motyóval lehet becsapni.
Mindenesetre váltok, hogy ezt a méretet kiszelektáljam, így az
immár 18-as előkére, 10-es horog kerül. Néhány percre el is
csendesedik a pálya. Majd a semmiből 2 villámgyors erőteljes
bólintás érkezik a spiccre. Bevágok, de sajnos lemaradok az
akcióról, csali nélkül tekerem ki a horgot. A jelenetsor és a
csonti nélküli horog paducot sejtet. Ezt a gyanút tovább erősíti
bennem az, hogy a dobást követően szinte a leérkező csalit ismét
leveri valami. Természetesen ezúttal is lemaradok róla.
A
nyüvek persze megint sehol. A következő lendítés után, szinte
boton marad a kezem és a legapróbb mozdulásra is keményen
ráhúzok. Végre meg akad. A gyanúm beigazolódott, átlagos padró
veri magát a víz tetején, merítőt nem igényel, tarkon ragadom
és egy határozott mozdulattal megszabadítom a horogtól, ami
tökéletesen akadt a porcos szájba.
Néhány paduc a sokadalomból...
A paduc köztudottan rajhal,
ezért ha egy ilyen csorda rátalál az etetésre, értelmét veszti
a két bottal való horgászat, hiszen nem győzzük energiával a
két pálcára való teljes koncentrációt és így csak sorozatosan
rontott kapásaink lennének. Így
az egyik botot kukorica-csonti szendviccsel, valamivel az etetés alá
kezdtem dobálni míg a másikkal ütemesen sikerül húzni a
paducot. Nem nagyok, de az előző évvel ellentétben
számolatlanul jöttek. A Dunai halaknál gyakran előfordul, hogy
ahol az egyik évben tömegével jelentkeznek ott a rá következőben
csak elvétve akad össze az ember. Az etetésen hagyott feszesebbik,
gyorsabb bottal igen nagy százalékban kerülnek szárazra az egyen
padrók. Egy idő után azonban picit unalmassá válik, ha lehet ezt
mondani, kicsit testesebb ellenfélre vágyok, mondjuk egy darabosabb
márna személyében.
Csali
gyanánt 1x1 cm-es sajt kockát húzok szilikonra, ami alá egy
meglapított hungarocell golyót is teszek, mert a nagy melegben
picit megolvadt a sajt. Lággyá, lötyögőssé vált, így a
stopper hamar átcsúszna rajta. Visszajuttatom az etetés közepébe,
hátha ehhez a méretű csalihoz már lesz idejük odaférni a
bajszosoknak is.
A
másik boton is csalit váltok, közepes vastagságú trágyagiliszta
középen félbetűzve valamint egy szem piros csontival megtámasztva
tetszeleg a horgon. Ismét a némiképp kajával
felszórt terület alá dobok. Gyakran előfordul, hogy az
apró halak kreálta sürgés-forgástól eltávolodva, az etetés
szélén lehet elcsípni az olykor magányosan szedegető nagyobb
tesű halakat.
Gyanúm
beigazolódik, hamar szép, egézséges egyedekből álló dévér
csordába nyúlok bele,
nem a klasszikus lapát méretből valók, de
azért van köztük néhány tetszetős darab is.
Dévérek is jelentkeztek szép számmal...
Ha
nincs a közvetlen közelemben másik horgász, gyakran teszek
csörgőt a botok spiccére, ugyanis előfordul, hogy míg a másik
bottal babrál az ember lemarad a kapásokról. Nincs ez másként
most sem. Ismét jó szolgálatot tesz, hiszen épp a kövek által
megsértett előke cseréjvel bajlódok, mikor karácsonyi dalokat
megszégyenítő módon rákezd a csörgő. A kapás vehemenciájából
és csalinak felkínált sajtdarabkából lehet sejteni, hogy ha
nehezen is, de végre megérkezett az első merene a terített
asztalhoz. Fejrázós mozgásából sihedert gyanítok, nem is tart
soká a küzdelem, sértett márna ifjonc siklik a merítő felé
immár megadóan. ” Ahol egy van ott akad több is !” , szól a
mondás!Rövid időn belül két jó kapást sikerül még
kicsikarnom, ebből sajnos az egyik idejekorán meglép.
Megjöttek az első marcik is...
Néhány
perc eseménytelenség következik, van időm szendvicset
előbányászni. Azonban talán ha kettőt haraphattam a szendvicsbe,
mikor az alsó feeder spicce lecsavarodik. Azonnal rányúlok a
nyélre, terelgetem a halat. Nem márnásan védekezik, de azért jól
tartja magát, mígnem egyszercsak váratlanul felfekszik az öreg
folyó hátára. Teljesen elkészült az erejével. Gyönyörű jász
siklik az ideiglenes rabságot jelentő háló felé. Pár fotó után
persze ő is, a távozók sorát gyarapítja.
Szép Budapesti jászok... Természetesen C&R
Szerencsés
napom van ma, hiszen mint eddig minden fajta hal, a jászkók is
többed magukkal jelentkeznek. Kiváló, hibátlan példányok rázzák
az utolsó tagot. A legnagyobb közülük, 35 cm felett van, ami már
az a méret, ami a Dunán sem mindennapos vendég.
Esőfelhők
gyülekeznek megint a távolban, már dörgés hangja rázza a tájat.
Széles mosollyal és tele hálával, de lassan búcsúzom az öreg
hölgytől. Kincseiből megint megmutatott egy marékra valót.
Nagyszerű és élménydús pecán vagyok túl.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése