2019. május 30., csütörtök

25 év után RSD-s balinok nyomában…





Még élénken él bennem az emlék, ahogy nagyjából 25 évvel ezelőtt nagyapám az RSD egyik kis ágán tanítgatja, miként kell könnyű úszós felszereléssel apró vörös szárnyúakat lépre csalni.
Akkoriban óriási örömöt okozott, ha az egy-egy szál gilisztát mohó, csíkos sügér kívánta meg és küzdött kitartóan az aprócska horgon. Igazából nincs min csodálkozni, hiszen akkortájt, gyerekként, ha csak egy letört nádszállal abajgathattam a vizek kuruttyoló kétéltű lakóit, már boldog voltam. :-)
Mondanám, hogy ma már sokkal több kell a boldogsághoz, de igazából már az is elégedettséget és megnyugvást hoz az ember életébe, ha kiszabadul a mókuskerékből és időt tud szánni kedvenc szenvedélyének, a horgászatnak.
Szeszélyes a május, esők, áradások, majd még több csapadék és újabb árhullámok nehezítik a Dunán való rendes horgászatot…
Az előző bejegyzésben sírtam, hogy nincs időm lejutni a partra, most pedig, mikor többet is tudnék pergetéssel tölteni, mint néhány óra, akkor meg az 500-on tomboló kakaó színű folyó lehetetlenít el.
Nincs igazság…


Kellett egy B terv…
Több alternatíva is felmerült, de végül a kaland kedvéért a Ráckevei-Soroksári Duna-ág mellett tettem le a voksom. Ide nem érvényes a zsugám, tehát kell a napijegy… Sokszor vettem már online és most is az a terv, de mivel késő este van és reggel korai indulás a cél, a kinyomtatás része elmarad a dolognak. Elvileg az online rendszernek pont az lenne a lényege, hogy gyorsan, könnyen, egyszerűen és utolsó pillanatban is lehessen jegyet vásárolni. De ugyebár a vásárlásnál külön kiemelik, hogy csak nyomtatást követően, tehát papíralapon lévő jegy az érvényes és az elfogadott.
Ez a mondat alapjaiban rombolja le ennek a rendszernek a létjogosultságát, hiszen mi értelme ennek, ha telefonon bemutatva nem minősül érvényesnek… Mindegy, én most kockáztattam… :-)
Ez csak azért érdekes, mert persze mikor, ha nem ilyenkor kap az ember halőri ellenőrzést… :-)
De erről később… :-)


Sajnos nem elég korán indultam otthonról, így a reggeli forgatag közepén lavírozva jutottam el gyerekkorom „horgász színpadára”.
Elsődleges cél a balin, így parkolást követően a nagyobbik ág felé orientálódva elindultam a nyaralóházak végtelen során. Minden beállót és stéget, vagy annak nevezett tákolmányt megvallatva.
Elég nagy a csend, nem hogy a ragadozók, de még az általában ilyenkor már serényen mozgolódó küszök sem mutatják magukat.
Sétálgatok és közben a vizet kémlelem…
Elérek egy részt, ahol a meg-megélénkülő szél minden fuvallatával hoz egy adag fehér szöszt, amit gondosan letesz a lassan folydogáló víz hullámaira. Itt lelek rá az első kishal csoportosulásra, sürögtek-forogtak, így szinte biztos, hogy ezen a gyülekezésen van járőröző balin koma.
Sokat nem kellett várni az igazságra, hiszen az első bevontatás egyértelmű választ adott… szépen belekoppintott az aprócska minnowba. Az akadás ezúttal elmaradt… viszont, mint már oly sokszor, most is az azonnal újra elhúzott csali újfent kiváltja az ingert, másodszorra nincs hiba, ellentmondást nem tűrően üti meg a wobblert.  A nap első hala nem gigászi, de a betli esetleges terhe nem nyomja a vállam tovább… :-)



Néhány száz méterrel arrébb hasonló körülmények között megismétlődik a jelenet, igaz most elsőre rajta veszik az alsó hármason. De a hulló szösz és a csoportosulás az totális másolata az előzőnek.
Ezután utolér a balszerencse, néhány horgászattal ezelőtt lett egy kis csavarodós gubanc a dobra csévélt fonott zsinóron. Szerencsére, akkor még menteni tudtam a madzagot, most viszont menthetetlenül esett össze egy nagy boggá a zsineg… Csere… Orsó hol máshol, mint a kocsiban…
Nem láttam a dühtől, szóval ugorjunk ahhoz a részhez, hogy már az autónál vagyok ismét és szerelem fel az új motyót… :-)
A nap másik terve az volt, hogy a kis híd alját megvallatom dropival sügérre… Mivel kényszerűségből visszatértem, kapva az alkalmon a gumis pecára váltok. Elég magas itt is a víz, így a híd alá nehéz bedobni a cuccot. Azért kitartóan próbálkozok. Általában hamar kiderül, ha itt vannak a csíkosok és az is, ha nem… Hát nem voltak…  :-)
Viszont a híd előtti rész, ami ilyenkor már összenőtt vízinövény szőnyeget szokott alkotni, most még viszonylag növénymentes, illetve inkább úgy mondom, hogy még nem érte el a felszínt az alul burjánzó flóra. Ideális hely az ivadékok számára (ha jól tudom egykoron kíméleti terület is volt ez a rész). Rengeteg volt bent a sneci és társaságuk is akadt bőven, ezüstös ragadozók keserítették a mindennapjaikat. 


Egy kis pihenő következett…
Elfogyasztottam a reggelimet és közben néztem, hogyan terelgetik összhangban az Őn-ök a riadt fehérnépet, majd több irányból egyszerre rontanak rájuk a nádfalra préselést követően.
Míg szerelgetek, társaságom érkezik, helyi pergető srác lép hozzám. Beszélgetni kezdünk, majd mivel „jóravaló” fajtának tűnik, meginvitálom magam mellé, mondván ketten is elférünk itt.
Felszíni csalit ejt a víz tetejére és lassan már-már idegesítően apró mozdulattal terelgeti a kutyát. Én inkább kis merülésű minnow típus gyors bevontatását látom célravezetőnek.
Elég sokat használok wtd-t, de ennyire finoman még életemben nem pöcögtettem balinra.
Témát is nyitok ezzel kapcsolatban, és a világért sem okoskodás céljából, inkább érdeklődés szintjén szegezem neki a kérdést, hogy ő mindig ilyen lassan vezeti-e??!!
Határozott és egyértelmű válasz érkezik, hogy IGEN! Több történetet is elmesél a „miért” megértetésére… Majd, hogy még hitelesebb legyen a mondandója először egy rányúlást, majd egy méretes balin megfogását abszolválja… :-) Nincs több kérdésem!!! :-)
Hamar kapocsba teszek én is egy hasonló „ebet”, de érdeklődő nincs a továbbiakban…
A srác telefont kap, el kell mennie, de azt mondta lehet, hogy a nap folyamán még összefutunk itt.
Egyedül maradtam és elkezdtem sorra kapocsba tenni a „balingyilkos” imitációkat.
Baromi idegesítő, mikor látod, hogy itt vannak, esznek, mintha nem lenne holnap, de te bármit húzol nekik, totál hidegen hagyja őket minden… 

Westin Fatbite Crankbait...

Utolsó mentsvárként teszem kapocsba a még télen szerzett (igazából nagy domolykónak szánt) Westin Fatbitot. Nem nagy merülésű csali, de mint említettem a rohamosan burjánzó növényzet megléte miatt élből megszabadítottam az alsó hasi horgától. Elsőnek egy nádcsomó előtt folyamatosan randalírozó balin territóriumán keresztül vezetem a pufi, szépen verető, csörgő-zörgő „fahalat”.
Annyi üres dobás után most sem vártam nagy megváltást, de legnagyobb meglepetésemre olyan szépen csavarta le a W3-as spiccét, hogy nem győztem pislogni. Jót „verekedtünk” egymással, de végül csak sikerült magamhoz édesgetni a szép sötét színezetű ragadozót.
Na, az ilyen példányok miatt érdemes felkeresni a vadvizeket…



 
Westin Fatbite + Westin W3 Ultrastick 7-28g egy igazán jó kombó...

Dobok még néhányat, de itt újabb becsapható áldozati bárányom már nem akad.
Marad az előző crankbait a kapocsba, így indulok a sziget másik csücske felé portyázni.
Megtörni látszik a jég, ugyanis abban a néhány beállóban, amit nem ülnek a pontyozók, szinte mindenhol sikerül legalább akciót kicsikarni. Még 3 ballert sikerül „lóvá tennem” ezzel a csalival.
Aztán, mintha elvágták volna, ez sem adott több halat. 



Visszatérek az első állásba, ahol az első szebbet fogtam, a hely meg addigra természetesen foglalt…
Téblábolok ott egy darabig, majd odaszól a srác, hogy nem zavarom, szóval nyugodtan beállhatok mellé, ha gondolom. Kicsit szabadkozom, de még jó hogy lemegyek. :-)
Rendes csóka volt, de azt a mennyiségű beszédtengert, amit rám zúdított, azt nem kívánom senkinek. Az, hogy valaki beszél hozzád még egy dolog, de hogy beszéltetni is próbál, na az már sok! :-)
Nehezen teltek így a percek pláne, hogy a halak sem hozták a becsapható formájukat.
Végül sokadik körös csalicsere után a jól bevált Yo-Zuri 3DS Minnow 70 SP törte meg a csendet…
Két gyors egyenbalin adott újabb reménysugarat, de sajnos ez is tiszavirág életűnek bizonyult.
Megfordultak az első hazafelé menős gondolatok a fejemben…



   Yo-Zuri 3DS Minnow 70SP


Talán a 20. „még egy utolsó dobás” közepette jelent meg a reggeli „pokoli lassan vezetem a wtd-t ember”.
 Kérdezett, én pedig meséltem neki az eddig történteket. Majd csalikról, felszerelésekről folyt a csevej, miközben én a földön ücsörögve útra készen figyeltem, ahogyan irányítja a felszíni csalit, merthogy most is azt húzta.
A következő 4 dobásában 2-szer feljött érte neki a balin, megnézte, majd elfordult. Az utolsónál pedig szépen meg is ütötte neki, de akadásig nem vagy csak egy pillanatig jutott…
Végül úgy döntöttem, egyet még dobok én is, egy régi darabot küldtem be a csatorna másik oldalára, majd a szokott tempómban megindítva alig egy méteren felrobbantva a vizet vette le a felszínről és tépte ki majdnem a kezemből a pálcát. Záró akkordként igazán tetszetős jelenetsor volt. 



Ezzel, a mostoha időjárásnak köszönhetően, viszonylag későn, de 2019-es év első felszíni csalival fogott balinja esett el. A csúcson kell abbahagyni, szóval több dobás aznap már nem lett végül.
Mielőtt hazaindultam volna, megjelent a helyi halőrszolgálat 3 marcona embere és ellenőrzés alá vontak mindenkit a környéken… Mindig örülök a jelenlétüknek, viszont most voltak kételyeim a „kinyomtatás elmaradása” miatt… Szerencsére még csak nem is firtatták a dolgot, igazán rendes, nem akadékoskodó, hatalmukat firtató ellenőrök voltak. Sok ilyet még a vizeinkre!!!!
Mindent egybevéve igazán jól éreztem magam és vélhetően nem várok újabb 25 évet azzal, hogy a környéken horgásszak. 

                     WTD 2019

8 megjegyzés:

  1. Szép-szép!
    Csak szólok, holnap szabadul a márna! 🤔🤔🤔🤣🤣🤣

    VálaszTörlés
  2. Ohhhhhh, már Te is kezded??!!😂😂😂 Fene tudja miért, de most ezek a ragadozók mozgatnak!!!😂😂😂

    VálaszTörlés
  3. Dunai Halak Nyomában? Akkor sosenem többet Tisza-tó? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szemét 🤣🤣🤣🤣 Lassan nem hogy márnázni, pecázni sem fogok kijárni miattad!!!🤣🤣🤣🤣

      Törlés
    2. Indíthattál volna vmi játékot: Burnout szindrómában szenvedő márnahorgász profilváltás miatt új nevet keres a blogjának. :D

      Törlés
    3. 😂😂😂😂 Akarsz esetleg társ szerző lenni a Dunai Márnák Nyomában oldalon???😀😀😀 Másra már nem tudok gondolni, hogy miért viseled ennyire lelkeden az blog sorsát?!😂😂😂😂

      Törlés
  4. Ne piszkàljàtok màr szegènyt!! 😃🤣

    VálaszTörlés